Katarakt göz merceğinde oluşan göz bulanıklığı ve gözdeki doğal merceğin saydamlığının yitirilmesidir. Göz merceği ise gözün ön kısmında saydam katmanın arkasında bulunan irisinin ve gözbebeğinin arkasındadır. Eğer göz merceği bulanıklaşmaya başlarsa ışıkların geçişi engelleneceği için görüş bozulur ve kataraktın oluşturduğu merceğin bileşiminde değişiklik meydana gelir. Kataraktın en çok bilineni yanlışlıkla oluşanıdır. Ancak bu tarz katarakta 45 hatta daha genç yaşlarda rastlanılmaktadır. Katarakt oluşmasının nedenleri ise yaşa bağlı, göze gelen ağır darbeler sonucu, göz içi iltihapların oluşması, diyabet hastalığı, uzun süre boyunca kortizon kullanımı, şeker hastalığı, uyuşturucular, göz yaralanmaları ve diğer hastalıklara bağlı olarak meydana gelir. Bazen ise yeni doğmuş bebeklerde çeşitli metabolizma hastalıklarıyla birlikte görülebilir. Katarakt rahatsızlığının belirtileri ise ışığa karşı hassasiyetin oluşması, bulanık görme, okuma zorluğu, çift görme gece görüşünde bozulmalar, görmede yavaş yavaş azalmaların olması, göz kamaşması, renklerde

soluklaşmalar ve gözlük numarasının sık sık değişmesi gibi başlıca sorunlardır. Bu ve bunun gibi belirtilerin gösterdiği zamanlarda katarakt cerrahisi ile görüşülmeli ve muayene olunmalıdır. Çünkü bu belirtiler sadece katarakt rahatsızlığının değil başka bir hastalığın da habercisi olabilir. Bu yüzden detaylı bir göz muayenesi her zaman çok önemlidir. Bazen ise katarakt az olduğu için herhangi bir belirti hissedilmeyebilir, çünkü katarakt yavaş yavaş ilerleyen bir rahatsızlıktır. İlerledikçe ise görüş de kaybolmalar meydana gelir. Bazen ise tam aksine yakını daha iyi görme gibi durumlar yaşanabilir. Fakat bu durum geçici bir sürelidir. Katarakt rahatsızlığı için ameliyat hastanın net görüşü kaybolmadan ve iş yapma yeteneği zayıflamadan önce erken tanı ve teşhis ile yapılmalıdır. Tüm kataraktlar aynı değildir, genellikle göz lensinin bulanıklaşması şeklinde oluşurlar. Bazılarında ise ilk önce göz merceğinde bulanıklaşma oluşur daha sonra bütün lensin bölümlerine yayılır.

Katarakt gözlükle veya herhangi bir ilaçla tedavi edilebilecek rahatsızlık değildir. Genellikle yaşlanma sonucu daha çok rastlanılan bu hastalığa yaşlanan insanlar saçlarının beyazlaması ve kırışıklıkların artması gibi sorunlarla da karşılaşabilir. Bunun nedeni ise travma yaşamış hastanın yüksek derecede X ışınlarına maruz kalmış olması, sigara kullanması, doğuşsal rahatsızlığı ve genetik faktörleridir. Katarakt rahatsızlığı tespit edilen hastada tedavi ise, saydamlığını yitiren lensin alındıktan sonra yerine tekrardan yapay teknikteki merceğin yerleştirilerek hastanın tekrar iyi görmesinin sağlanması ile olur. Hastanın ameliyat olması kararının alınması ise günlük işlerini yapamayacak kadar bulanıklık yaşaması sonucunda uzman cerrahlar tarafından belirlenir. Kataraktı tıbbi ilaçlar, göz damlası ve egzersizler yok edemeyeceği için tedavinin tek yolu gözdeki saydam lensin göz içi lens ile değiştirilmesidir. Katarakt ameliyatının başarı oranı çok yüksek olduğu için hastalar bu ameliyatı olmaktan çekinmemeli aksine erken teşhis için hemen muayene olmalıdır.