Oküloplasti cerrahisi göz ile ilgili her alanda, yani göz kapakları, göz yaşı kanalları ve göz çukurları gibi göz hastalıklarıyla ilgilenen bilim dalıdır. Bu bölümün cerrahi tedavileri protez göze, göz içi tümöre, göz çevresindeki torba dediğimiz alanlara uygulama yapılmasıdır.

Oküloplasti kapak cerrahisi yöntemi ile günümüzde çoğu insan doğrudan gözümüzü etkileyen göz kapaklarına bu tedavi ile başarılı sonuçlar elde ettiğini kanıtlamışlardır. İçinde bulunduğumuz yıl ve geçtiğimiz yıllarıda inceleyecek olursak göz kapağı hastalıkların en sık ve en çok rastlanan şekli pitozis yani diğer adıyla kapak düşmesidir. Bu hastalık tek bir gözünüze veya her iki gözde de rastalanbilir. Bu hastalık doğuştan, travma, sinir hastalıkları veya yaş ilerledikçe herhangi bir sebepten ortaya çıkabilir. Eğer kapak düşüklüğü doğuştan ise göz kapaklarını kaldıran levator kaşının gelişme aşamasındaki bozukluklardan kaynaklanabilir. Yaşlandıktan sonra bu hastalıkla karşılaşılırsa göz kapaklarını kaldırmaya yarayan kaşın esnemesi söz konusudur. Bazı insanlarda kapak düşüklüğü az olsa da bazılarında görmeyi engelleyecek kadar ilerlemiş olabiliyor. İlerlemiş olan göz kapağı düşüklüğü hemen tedaviye başlanması gerekmektedir. Eğer bu hastalık az ve daha ilerlememiş ise çocuklarda okula başlamadan önce tedavi olmalarını gerektirebilir. İlerleyen zamanlarda hastanın psikolojisinin bozulmasından, toplum içinde kendini rahatsız hissetmesine kadar gidebilir. Tedavisi ise eğer, doğuşsal veya yaşlanmaya bağlıysa bu göz kapak düşüklüğüne neden olan sinirler ile kapağı kaldıran kasları kısaltarak ve güçlendirerek olumlu sonuca varılabilir. İlerlemiş bir göz kapağı düşüklüğü tedavisi göz kapağının altında bulunan silikon bant dediğimiz bir tedavi ile alın kasına sabitlenerek hastanın kaşlarının çekilmesiyle ve bununla birlikte kaşlarının kalkmasıyla gözlerinin açılması sağlanır. Kapaklarda oluşan bu düşmelerin diğer tedavi şekilleri ise ameliyatla fazladan derinin kesilmesi veya göz çevresindeki oluşan yağ tabakasının küçültülmesi ile de olabilmektedir. Kapak düşmesi ameliyatının yapımına değinecek olursak eğer, bu ameliyata kronik cilt hastaları ve otaimmun hastası olan kişiler başvuramaz. İlk olarak fazla olan göz kapakları

belirlenerek işaretlenir, daha sonra lokal anestezi ile yapılacaksa göz çevresi uyuşturulur ya da genel anestezi yöntemi ile yapılacaksa hasta bayıltılır. Gözün üst kısmındaki katlanan yerin ve kirpiklerin alt kısmından kesim yapılır. Sarkmış olan cilt dokusu ya da yağlanmış olan göz torbasındaki yağ tabakası çıkarılır. Bu işlemlerden sonra kanama olup olmadığına bakılır ve dikiş atılır. Kesilen yerin üzerine şeritler halinde bant uygulanarak kapatılır. Ameliyattan sonra 24 saat boyunca buz ile tedavi yapılır ve hasta hergün gözün içine suni göz yaşı damlatır.