Göz kayması ya da şaşılık gözlerin görme yetisini kaybederek gözbebeklerin farklı
yönlere bakmasıdır. Çocuklarda daha sık görülen bu rahatsızlık, çocukların yüzde 5’ini etkiler,
fakat erişkinler de ise daha az rastlanır. Her iki gözde de istenen noktaya bakılırken beynin
görme odağı bu iki görüntüyü birleştirerek tek bir noktada algılar. Gözde kayma olması durumunda
ise beynin iki farklı odak noktası ortaya çıkması durumunda, beyin kayan gözün görüntüsünü
baskılayarak derinlik hissi verir ve her iki gözde sağlanan görüş azalır. Şaşılık veya göz
kaymasının çocuklarda ya da yetişkinlerde olması herhangi bir sorun teşkil etmez,
her yaştan hasta tedavi edilebilir.
Şaşılık probleminin bazıları kırma kusuruna bağlı olarak meydana gelir. Hasta gözlük kulanmaya başlarsa eğer kırma kusurlarından dolayı meydana gelen şaşılık düzelir. Başka bir tedavi yöntemi olan kapama ise hastanın gözünde tembellik var ise uygulanabilir.
Doğuştan gelen kaymalar ise cerrahi müdahale ile gözlük gerektirmeden ve erken teşhis ile hallolabilir. Göz kaymalarının büyük nedeni kas kontrolsüzlüğünden kaynaklanmaktadır. Göz hekiminin yapacağı özel muayene yöntemleri ile gözde meydana gelen rahatsızlığın şaşılık mı yoksa göz kayması mı olduğu anlaşılarak tanı konur. Ayrıca genellikle bebeklerde meydana gelen yalancı şaşılık ise burun köklerinin geniş olması ya da göz kapağının iç tarafındaki deri bölmenin kıvrılması ile gözler içe doğru dönüklük gösterir. Bu gibi durumlar da ise yalancı şaşılık tedavisi daha kolay yöntemlerle düzeltilmektedir. Ancak erken tanının konulması çocuklar için daha iyi olacaktır, çünkü yaş ilerledikçe göz tembelleşir ve tedavi için geç kalınmış olabilir. Şaşılık ve göz kaymasının neden ortaya çıktığı tam olarak bilinmese de fonksiyonel, kaslardaki yapısal bozukluluk, dengesizlik ve nörolojik sorunlara yönelik olduğu bilinmektedir. Göz merceğini hareket ettirmesini sağlayan kaslarda oluşan dengesizlik bu kasları kontrol eden beyin merkezlerinin etkilendiği hidrosefali gibi hastalıklar ya da gözü etkileyen katarakt veya travma gibi durumları gözlerin görme düzlemini bozarak kaymaya neden olur. Sinirsel problemlere dayalı olarak göz kayması vakası daha çok yaşanmaktadır. Buna bağlı olarak beyinden ve sinir hücrelerinden kaynaklanan sorunlar göz kaslarının kaymasına neden olur. Bazı durumlarda ise beyin felci, prematüre doğum, göz kanseri, beyinde su toplanması, noonan sendromu, down sendromu, beyin yaralanmaları ve beyin tümörü, trizomi 18 sendromu gibi hastalıklar da şaşılık ve göz kaymasına neden olan en büyük sinirsel etkenlerdendir. Ayrıca gıda zehirlenmesi, felç, travmatik kazalar, gözlerde herhangi bir neden sonucu oluşan görüş kaybı, göz yaralanmaları ve bulanıklığı, şeker hastlığı ve guilliain barre sendromu gibi rahatsızlıklarda bu gibi problemlerin başlıca nedenleri arasında yer almaktadır.
Yukarıda saydığımız nedenler sonucunda gözlerinde şaşılık veya kayma olan hastalar cerrahi müdahale yoluyla bu problemlerden kurtulabilirler.