Göz tansiyonu ve Glokom
Göz tansiyonu göz küresinin içinde var olan göz içi sıvısının göz duvarlarına uyguladığı ve normal sınırlarda 20 mmHgyi aşmayan basınçtır. Bu tansiyonun yükselmesi ve göz sinirine zarar vermesiyle oluşan hastalığa ise glokom ( kara su hastalığı ) adı verilir. Glokom hastalığı genellikle 40 yaşından sonra görülebildiği gibi bebeklerde doğumsal olarak da görülebilir. Bebeklerde göz küresinin normalden büyük olması veya beyaz bir renk almasıyla tanınır. Bu tür bebekler acilen göz doktoruna getirilmelidir. Erken yapılacak bir müdahale gözlerin kurtulmasına yardım edebilir aksi halde sonuçlar görme kaybına neden olabilir . Erişkinlerde görülen Glokom hastalığı belirti olarak çok farkedilmez. Erken dönemlerde ağrı veya görme bozukluğuna neden olmaz . Bu nedenle hastalar ancak çok geç olduğunda ve geri döndürelemeyecek
Glokom hastalığına yardım eden parametreler ise ;
1) 40 yaş üstü olmak
2) ailede Glokom hastalığı bulunması
3) miyopi ( uzağı görememe)
4) siyahı ırka mensup olmak
5) kortizon gibi ilaçların kullanılması
6) şeker ve hipertansiyon hastalığının bulunması sayılabilir .
Teşhiş:
-Göz tansiyonun yüksek olması
-Göz sinir analizlerinde oct ve görme alanı testlerinde sinir harabiyeti saptanırsa konur.
Ancak dikkat edilmesi geren bir husus göz sinirinin zarar görmesi bazı olgularda göz tansiyonu yüksek olmadan da yaşanabileceğidir. Bu hastalığa ise düşük tansiyonlu Glokom adı verilir .
Bu nedenle her göz muayenesinde göz sinirinin tetkiki çok önem arz eder .
Tedavi :
- bebeklik dönemi glokomunda erken cerrahi müdahale şarttır.
- erişkin Glokom hastalığında ise ilaç tedavisi ile başlanır . Tek ilacın yetmediği durumlarda ikili ve üçlü damlalar kullanılabilir .
İlaç tedavisinin etkisiz olduğu veya ilaç kullanmak istemeyenlerde lazer tedavisi veya cerrahi tedavi önerilir.
Lazer ve cerrahi tedavinin amacı göz tansiyonunu 12-14 mmHg aralığına çekmektir. Ameliyat sonrası hasta 3 aylık aralıklarla mutlaka takip edilir.
Cerrahi tedavi lokal anestezi ile gerçekleştirilir.