Şaşılık
Şaşılık iki gözün aynı noktaya bakamamasıdır.
Görülme yaşlarına göre :
1) yenidoğan
2) çocukluk
3) erişkin şaşılıkları olarak 3’e ayrılabilir .
1) Yenidoğan şaşılıkları
Hayatın ilk yılında ortaya çıkan şaşılıklardır. Kayma açısı yüksek olan şaşılıklardır ve genellikle tembellik oluşturmazlar. Kırma kusuru nadir görülür genellikle ameliyatla düzeltilirler .
2) Çocukluk şaşılıkları
1-7 yaş arası ortaya çıkan ve genellikle kırma kusurlarına bağlı gelişen şaşılıklardır . Bir çoğu gözlük takarak düzeltilir . Göz tembelliği sık görülür . Gözlükle düzeltilemeyenlere cerrahi müdahale önerilir .
3) Yetişkin şaşılıklar
7 yaş ve üstü yaşlarda görülür. Genellikle göz kaslarının birinin felç veya başka bir nörolojik rahatsızlıktan etkilenmesine bağlıdır. Çift görmeye neden olurlar. Tedavisi altta yatan nedene bağlıdır. Uzun süreli olursa cerrahi önerilir .
Şaşılıklar ayrıca gözlerin içe, dışa veya yukarı, aşağı kaymalarına göre de ayrılabilirler. En sık görülenler ise içe kaymalardır. Daha sonra sırasıyla dışa kaymalar en son olarakta yukarı veya aşağı olan vertikal kaymalar gelir . Vertikal kaymaların genel olarak tümü cerrahi olarak yada prizmatik camlarla düzeltilir. Şaşılıklarda tedavi olarak yapılacak bir diğer müdahale de botoks enjeksiyonlarıdır. Gözü içe veya dışa çeken kasa yapılan botoks enjeksiyonlarıyla kayma düzeltilir . Ancak etki süresi 4-5 ay arasıdır. Daha sonra botoks tekrar edilebilir yada cerrahiye başvurulabilir. Kaymalarda diğer bir tedavi yöntemi kapama tedavisidir. Kaymayan göz gün içinde belli saatler kapatılarak kayan gözün tembel kalması önlenir. Cerrahi tedaviye başvurmadan önce göz tembelliğinin yok edilmesi esastır. Çocuğun yaşı büyüdükçe kapama saati artar . Genellikle çocuğun yaşı kadar günlük kapama yapılır . Kaymayan göz kapatılarak kayan gözü fikse etmesi ve gören gözün iyileşmesi sağlanır .